LIVE TEXT | Război în Ucraina. Prigojin contestă din ce în ce mai mult monopolul lui Putin în spațiul informațional. Atac cu dispozitiv exploziv improvizat al partizanilor ucrainieni în Melitopol

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Prigojin contestă din ce în ce mai mult monopolul lui Putin în spațiul informațional. Atac cu dispozitiv exploziv improvizat al partizanilor ucrainieni în Melitopol

Influența lui Prigojin în spațiul informațional este evidentă prin portretizarea pozitivă a forțelor Wagner, în ciuda eșecului acestora de a face progrese semnificative în zona Bakhmut.

Lupte dure în estul Ucrainei FOTO Profimedia

UPDATE 07.20 Președintele Biden a discutat cu noul premier italian despre continuarea acordării de asistență Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a discutat telefonic marţi cu premierul italian Giorgia Meloni despre angajamentul lor de a continua să ofere asistenţă Ucrainei, transmite Reuters, care citează Casa Albă.

Guvernul Meloni este cel mai de dreapta guvern italian după cel de-al doilea război mondial.

Legăturile strânse dintre Moscova şi doi dintre partenerii de coaliţie ai formaţiunii politice conduse de politiciana italiană ajunsă în fruntea guvernului au trezit îngrijorări în rândul aliaţilor NATO.

UPDATE 06.24 Patronul Grupului Wagner, Prigojin deține o poziție unică, care îi permite să culeagă beneficiile dependenței lui Putin de forțele Wagner fără a avea responsabilitate formală pentru vreo axă sau zonă din Ucraina și, în același timp, exercită o influență considerabilă în spațiul informațional. Prigojin acumulează un număr de urmăritori pe Telegram (cu unele canale afiliate Wagner având peste 300.000 de urmăritori), interacționează direct cu publicațiile online și se pare că finanțează conglomeratul media RiaFan (Agenția Federală de Știri). Prigojin folosește probabil un număr tot mai mare de platforme pentru a acumula putere și chiar l-a implicat anterior pe RiaFan în promovarea activității sale de recrutare a prizonierilor din septembrie în rândul publicului rus. Regimul lui Putin depinde în mare măsură de monopolizarea de către Putin a spațiului informațional de stat, dar Prigojin contestă din ce în ce mai mult acest monopol. Influența lui Prigojin în spațiul informațional este evidentă prin portretizarea pozitivă a forțelor Wagner, în ciuda eșecului acestora de a face progrese semnificative în zona Bakhmut. Forțele Wagner încă nu au ajuns la Bakhmut, în ciuda luptelor începute acolo de la începutul verii și se pare că acestea suferă pierderi semnificative. Prigojin însuși a recunoscut că forțele Wagner înaintează doar 100-200 de metri pe zi, ceea ce el a susținut în mod absurd și fals că este norma pentru războiul modern. Forțele Wagner sunt afectate de aceleași probleme de aprovizionare și de calitate a trupelor pe care Prigojin le critică în cadrul Forțelor Armate Ruse. Prigojin, de exemplu, a negat că a văzut un videoclip în care trupele Wagner se plângeau de lipsa de alimente și provizii. Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a remarcat, de asemenea, că recruții deținuți de Wagner suferă de boli infecțioase grave, cum ar fi HIV și hepatita C,

Prigojin este capabil să modeleze narațiunea în cadrul comunității de bloggeri militari rusești prin abaterea constantă a atenției de la forțele sale prin înjosirea comandamentului militar superior rus. Probabil că își va păstra avantajul, în ciuda lipsei de avansuri a forțelor sale, având în vedere restricțiile rusești privind informațiile asupra Ministerului Apărării Rusiei. Interacțiunile strânse ale lui Prigojin cu mass-media și comunitatea online îi permit să abordeze orice critică sau narațiuni nefavorabile în timp real, spre deosebire de Ministerul Apărării din Rusia sau Kremlin. Prigojin, de exemplu, a negat implicarea sa cu criminalul de război rus Igor Girkin la mai puțin de o zi după ce bloggerii ruși au sugerat că Girkin formează un batalion de voluntari bazat pe Wagner.

UPDATE 05.52 Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au efectuat atacuri terestre limitate la vest de Svatove pe 25 octombrie. Surse ruse au susținut că focul de artilerie rusă a respins forțele ucrainene în timpul unei tentative de atac asupra Kuzemivka, la 15 km nord-vest de Svatove. Un blogger militar rus a mai susținut că trupele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive fără succes de-a lungul liniei Raihorodka-Kovalivka, la aproximativ 10 km sud-vest de Svatove. Diverse surse ruse au susținut că trupele ucrainene își grupează forțele la vest de Svatove pentru viitoare operațiuni contraofensive și că forțele ruse își întăresc pozițiile defensive în jurul Svatove. Șeful ucrainean al oblastului Lugansk, Serhiy Haidai a remarcat că trupele ruse au minat întregul mal al râului Krasna lângă Svatove, aparent în așteptarea potențialelor progrese ucrainene.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Surse ruse au mai susținut că forțele ucrainene au efectuat un atac frontal fără succes asupra Kreminnei pe 25 octombrie. Bloggeri militari ruși au susținut că trupele ruse au respins atacul. Statul Major ucrainean a mai raportat că trupele ucrainene au respins un atac rusesc asupra Bilohorivka, la aproximativ 10 km sud de Kreminna, sugerând că trupele ruse continuă eforturile de a relua pozițiile pierdute de-a lungul frontierei Donețk-Lugansk.

UPDATE 05.23 Oficialii ruși încearcă din ce în ce mai mult să alinieze retoric războiul Rusiei din Ucraina cu concepte religioase aparent accesibile atât creștinilor, cât și musulmanilor, probabil pentru a satisface grupurile minoritare religioase din cadrul forțelor armate ruse. Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexei Pavlov, a amplificat declarațiile făcute de șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, pe 25 octombrie, potrivit cărora scopul războiului din Ucraina ar trebui să fie „de-satanizarea completă”. Pavlov a susținut că societatea ucraineană este definită prin „ fanatici” care caută să abandoneze valorile deținute de Biserica Ortodoxă Rusă, Islamul și Iudaismul. Kadîrov a declarat, de asemenea, că războiul împotriva Ucrainei este acum un jihad împotriva „satanismului” ucrainean. Aceste declarații pot reprezenta o dorință de a abate disidența dintre grupurile minoritare religioase din Forțele Armate Ruse. După cum a raportat anterior ISW, recentele schisme dintre militarii musulmani și nemusulmani au provocat izbucniri violente în Rusia.

UPDATE 04.29 Forțele ruse au continuat să stabilească poziții de rezervă lângă râul Nipru pe 25 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse pregătesc poziții de apărare pe malul estic al râului Nipru și exploatează coasta de lângă Hornostaivka, la aproximativ 40 km nord-est de Nova Kakhovka. Statul Major ucrainean a adăugat că forțele ruse lasă pasaje mici pentru o potențială retragere și încearcă să repare punctele de trecere ale pontoanelor distruse. Milbloggeri ruși au susținut că șefii militari ruși nu au decis soarta orașului Herson, având în vedere situația actuală din regiunea Herson. Alți milbloggeri au susținut că forțele ruse nu vor putea ține orașul Herson și că guvernul rus poate preveni o „bătălie ca la Stalingrad” retrăgându-se complet pe malul de est al râului Nipru.

UPDATE 04.14 Oficialii ruși de ocupație au continuat să indice faptul că eforturile de „evacuare” a civililor din regiunea Herson, pe malul de est al râului Nipro fac parte dintr-o schemă mai amplă de relocare. Deputatul pentru ocupație, Kherson Kirill Stremousov a susținut pe 25 octombrie că oficialii administrației de ocupație au mutat peste 22.000 de oameni de pe malul de vest al Niprului pe malul de est și că „programul de relocare” al administrației (программа переселения) este conceput pentru a găzdui 601.090 de persoane. Declarația lui Stremousov admite aparent că oficialii ruși de ocupație consideră evacuările ca precursori ale reinstalării permanente a unei populații mari de ucraineni. Nu este clar unde intenționează oficialii ruși să-i „reinstaleze” pe cei care se mută de pe malul de vest. Implicația unui program permanent conceput pentru a reloca ucrainenii în alte teritorii ocupate de ruși, și chiar în interiorul Rusiei, poate echivala cu o încălcare a dreptului internațional. Conform dreptului internațional, o putere ocupantă are dreptul să evacueze civili pentru siguranța lor, cu condiția necesară că astfel de evacuări sunt temporare. Implicația unui „program de relocare” pare să sugereze că oficialii ruși intenționează să reinstaleze definitiv părți mari din populația Oblastului Herson.

UPDATE 03.55 Surse ucrainene și ruse au oferit o perspectivă limitată asupra situației de pe linia frontului din regiunea Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au respins două atacuri la scară mică de către un pluton și un detașament în două zone nespecificate pe 24 octombrie. Oficialii militari ucraineni au mai raportat că forțele ruse au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene de-a lungul liniei de contact și au lovit Nova Kamianka în nordul Oblastului Herson. Forțele ucrainene au doborât, de asemenea, două drone Shahed-131 de fabricație iraniană în raionul Herson. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în direcția Ișcenka și Bruskinske din nordul Oblastului Herson. Imaginile geolocalizate au arătat și artileria ucraineană lovind un tanc rusesc în Kalynivske.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 03.28 Forțele ucrainene au continuat să țintească pozițiile și logistica rusă în regiunea Herson. Statul Major ucrainean a declarat că o lovitură de precizie recentă asupra Kairy (la aproximativ 27 km nord-est de Nova Kakhovka) a ucis până la 30 de militari ruși și a lăsat peste 100 de trupe sub dărâmături. Imaginile recente de luptă par să confirme acest raport și indică faptul că lovitura probabil a vizat forțele cecene.

Statul Major ucrainean a adăugat că forțele ucrainene au distrus și un depozit de muniții în Hornostaivka. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ucrainene au lovit trei depozite de muniții în raioanele Beryslav și Kakhovka și au doborât trei elicoptere de atac rusești. Surse ucrainene au publicat imagini cu sunete de explozie în raionul Khakovka pe 25 octombrie.

UPDATE 03.02 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol fără succes în regiunea Donețk pe 25 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului; nord-est de Bakhmut lângă Bakhmutske (11 km nord-est de Bakhmut), Soledar (13 km nord-est de Bakhmut), Bilohorivka (23 km nord-est de Bakhmut), Verkhnokamianske (33 km nord-est de Bakhmut) și Spirne (30 km nord de Bakhmut); și la sud de Bakhmut lângă Ivanhrad (4 km sud-est de Bakhmut) și Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la sud-vest de Avdiivka, lângă Mariinka (28 km sud-vest de Avdiivka) și Nevelske (15 km sud de Avdiivka). Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a anunțat pe 25 octombrie că „bătălia pentru Avdiivka este în plină desfășurare” și forțele ruse intenționează să încercuiască Avdiivka. Este puțin probabil ca forțele ruse să încercuiască Avdiivka, având în vedere performanța slabă a ofensivelor rusești lângă Avdiivka de la începutul războiului. Un milblogger rus a susținut că încercuirea operațională a lui Avdiivka și Vuhledar în regiunea Donețk este imposibilă, deoarece ofensivele ruse recente în zone ilustrează că forțele ruse nu sunt capabile să facă progrese rapide. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat să efectueze foc indirect de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk pe 25 octombrie.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 02.44 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a susținut că unitățile cecene continuă să joace un rol nemaipomenit în operațiunile rusești din regiunea Donețk. Kadîrov a susținut la 25 octombrie că deputatul Dumei de Stat cecen Adam Delimkhanov a coordonat direct acțiunile forțelor cecene care luptă în regiunea Donețk de la începutul campaniei ofensive rusești în Ucraina. Kadîrov a mai susținut că forțele speciale „Akhmat” sunt direct responsabile pentru mai mult de 100 km de teritoriu capturat din regiunea Donețk. Kadîrov a repetat afirmațiile că elementele cecene sunt lăudate de conducerea militară rusă în mod obișnuit, pentru lupta lor în estul Ucrainei. Kadîrov și asociații vor continua să încerce să încadreze elementele cecene ca formațiuni semnificative în rândul forțelor ruse care luptă în regiunea Donețk.

UPDATE 02.11 Forțele ruse au continuat să efectueze lovituri de rutină aeriene, cu rachete și artilerie la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 25 octombrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk și Ochakiv și Bereznehuvate în regiunea Mykolaiv. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au efectuat și atacuri cu drone asupra Nikopolului și Raionului Bashtanka din regiunea Mykolaiv pe 25 octombrie. Statul Major al Ucrainei a raportat că forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol în direcția Zaporizhia pe 25 octombrie.

UPDATE 01.37 Armata rusă continuă să mobilizeze bărbați ruși – inclusiv pe cei din republicile minorităților etnice – încălcând politicile rusești de recrutare publicate. Radio Europa Liberă / Radio Liberty a raportat că autoritățile ruse au mobilizat 200 de tați cu mai mulți copii care sunt eligibili din punct de vedere legal pentru amânarea mobilizării în Republica Bashkortostan. Raportul a constatat că la comisariatele militare locale din Rusia se ignoră în mod categoric sau se găsesc argumente legale pentru eludarea criteriilor de eligibilitate pentru amânare. Bărbații mobilizați din Bashkortostan care luptă lângă Enerhodar nu au primit o pregătire adecvată, nu mai au mâncare și dorm într-un grânar murdar cu cereale, șoareci și bazine de apă stătută. Un bărbat din Moscova, legal îndreptățit la amânarea mobilizării din cauza faptului că era părintele a trei copii, a fost mobilizat oricum pe 23 octombrie, în ciuda anunțului primarului Moscovei, Serghei Sobianin, spunea că mobilizarea la Moscova s-a încheiat pe 17 octombrie.

UPDATE 01.05 Mobilizarea militară a Rusiei determină muncitorii să fugă din Rusia, punând stres pe piața muncii din Rusia. Publicația independentă rusă Verstka a raportat pe 25 octombrie că oficialii ruși din birourile locale ale guvernului din Moscova fug din Rusia în masă pentru a evita mobilizarea. Verstka a raportat că între 20 și 30% dintre angajații IT bărbați din unele departamente din cadrul Primăriei Moscovei au fugit din Moscova, privând departamentele guvernamentale locale din Moscova de suport IT pentru mai multe zile. Verstka a raportat că angajații Ministerului Educației din Rusia, Ministerului Dezvoltării Digitale și Banca Centrală fug în mod similar din Rusia. Ziarul rus de afaceri RBK a raportat că cererea de angajați temporari care lucrează cu contracte pe durată determinată a crescut cu 52% în prima jumătate a lunii octombrie 2022. RBK a raportat că angajații temporari i-au înlocuit pe lucrătorii mobilizați, astfel încât lucrătorii mobilizați (cum ar fi curierii, directorii de vânzări și șoferii) să nu-și piardă pozițiile în timpul serviciului militar. O sursă rusă a raportat că mobilizarea a zeci de șoferi de autobuz în Voronej pune stres pe transportul public, timpii de așteptare dintre autobuze crescând. O mare întreprindere agricolă rusă din regiunea Tyumen a raportat că a pierdut o parte semnificativă a lucrătorilor săi din cauza mobilizării și a anunțat stimulente pentru a recruta mai mulți muncitori.

UPDATE 00.39 Partizanii ucraineni au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv improvizat (VBIED) transportat cu vehicule împotriva unei clădiri deținute de șeful administrației de ocupație Zaporijie din Melitopol pe 25 octombrie. Presa rusă și surse ucrainene au raportat că o mașină a explodat în apropierea sediului canalului de propagandă rusesc ZaTV unde se pare că a fost desfășurată o sucursală a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Diverse surse au raportat că clădirea aparține șefului ocupației Zaporizhia, Yevheny Balitsky, care nu era prezent în momentul atacului. Bloggeri militari ruși au numit evenimentul un „atac terorist” și au cerut protecție mai strictă prin aplicarea legii în zonele ocupate.

UPDATE 00.18 Oficialii ruși de ocupație au continuat să mute personal, echipamente și bunuri de ocupație pe malul de est al râului Nipro pe 25 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că oficialii ruși continuă să mute echipamente bancare și personal și administratorii de ocupație, precum și civili, peste râul Nipro până la Henichesk și Skadovsk, la 175 km și, respectiv, la 60 km sud-est de orașul Herson. Statul Major ucrainean a remarcat în plus că personalul medical este supus evacuării și că oficialii ruși au retras fonduri și nu mai oferă mese pentru școlarii care rămân pe malul de vest. Statul Major ucrainean a declarat că militarii mobilizați sosesc în Lvove (40 km est de orașul Herson) pentru a înlocui colaboratorii evacuați. Adjunctul pentru ocupația Kherson, Kirill Stremousov, a susținut că oficialii ruși de ocupație au evacuat peste 22.000 de oameni de pe malul de vest al râului Nipro începând cu 25 octombrie. Bloggeri militari ruși au remarcat că decizia de a părăsi orașul Herson este una în principal politică și au susținut că evacuările sunt voluntare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși de ocupație se luptă să impună utilizarea rublelor în teritoriile ocupate, în ciuda eforturilor de lungă durată de a întreprinde măsuri de rubleizare. Stremousov i-a mustrat pe cei care „refuză să accepte ruble” într-o adresă video din 25 octombrie și a susținut că, după ce situația din regiunea Herson se va stabiliza, cei care refuză să folosească ruble vor fi expulzați cu forța din regiunea Herson, despre care a susținut că va adera exclusiv la legile Federației Ruse. Declarația lui Stremousov reflectă frustrarea oficialilor ruși de ocupație în fața rapoartelor recente conform cărora rezidenții ucraineni din zonele ocupate de ruși din Herson și Oblastul Zaporizhia refuză să folosească ruble și că soldații ruși își schimbă rublele cu grivne pentru a face achiziții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?